Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Επιχείρηση... Apollo: Φωτογραφίες από το διάστημα που κόβουν την ανάσα


Τώρα που βρέθηκε... νερό στον Άρη καθώς όλοι και περισσότεροι συζητούν, άλλοι σε επίπεδο πλάκας κι άλλοι όχι, το ταξίδι στο διάστημα, η NASA αποφάσισε να δώσει, για πρώτη φορά, στη δημοσιότητα περισσότερες από 8.000 φωτογραφίες από τις αποστολές Apollo.
 
Οι τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολών του Apollo μεταξύ 1969-1972. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι ο απίστευτα μεγάλος όγκος υλικού που για πρώτη φορά στα χρονικά δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού "Project Apollo Archive" στο Flickr, αλλά και το ότι πρόκειται για φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Σαν να το ζεις...
Το αρχείο είναι αποτέλεσμα πολυετούς διαδικασίας, αρχής γενομένης από το 2004, όταν το Johnson Space Center άρχισε να σαρώνει ξανά τα πρωτότυπα φιλμ. Το αρχείο, που αριθμεί περισσότερες από 8.400 φωτογραφίες, περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια των αποστολών. Έχουν αναρτηθεί σε ανάλυση 1800 dpi και έχουν ταξινομηθεί βάσει της κάμερας από την οποία τραβήχτηκαν. Όσοι τις δουν θα έχουν την αίσθηση πως βρίσκονταν και εκείνοι εκεί.
Δεν είναι μόνο η στιγμή που αστροναύτες περπατούν στο φεγγάρι και "καρφώνουν" στο έδαφος της Σελήνης την αμερικανική σημαία. Είναι και οι στιγμές των αστροναυτών κατά τη διάρκεια των αποστολών. Κάποιος ξυρίζεται, άλλος απολαμβάνει το φως του ήλιου που τον λούζει, άλλος βουρκώνει από την απίστευτης ομορφιάς εικόνα που βλέπει, άλλος μελετά δεδομένα. Μια οικογενειακή φωτογραφία στο έδαφος της Σελήνης, η Γη που μοιάζει σαν μικρή μπαλίτσα, η Σελήνη στα καλύτερά της.
Apollo 7





Apollo 9














Apollo 10


Apollo 11


















Apollo 12




















Apollo 13


Apollo 14










Apollo 15










Apollo 16












Apollo 17







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου