Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ιστορικές στιγμές που είχαν προβλεφθεί δεκαετίες πριν συμβούν



Το 1898, Αμερικανός συγγραφέας έγραψε για το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο όλων των εποχών, το οποίο χτύπησε σε παγόβουνο και βούλιαξε στον Ατλαντικό ωκεανό.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε 14 χρόνια πριν σαλπάρει ο Τιτανικός. Είναι ένα από τα μεγάλα γεγονότα που με κάποιο τρόπο είχαν προβλεφθεί.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, αλλά και αρκετές τεχνολογικές εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας, όπως γράφει η Daily Mail.
DVD, Netflix, Apple TV
Πρόβλεψη: 1987
Πραγματικότητα: 2007
Το 1987, ένας κριτικός προέβλεψε την άνοδο του Netflix και του Apple TV, πριν καν το ίντερνετ διαδοθεί.
Σε μία συνέντευξη για τις ταινίες που θα έβγαιναν το 1987, ο κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Εμπερτ είπε ότι στο μέλλον θα υπάρχουν «υψηλής ευκρίνειας, μεγάλες τηλεοράσεις, με σύστημα »παραγγελίας» της ταινίας που θες να δεις, τη στιγμή που θες.
Επίσης, προέβλεψε ότι στο μέλλον τα βίντεο όπως τα γνώριζε τότε ο κόσμος θα είναι παρωχημένο και ότι στο μέλλον θα παρακολουθεί κανείς ταινίες από CD.
iPad
space_odyssey
Πρόβλεψη: 1968
Πραγματικότητα: 2010
Ο συγγραφέας Αρθουρ Κλαρκ και ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ συνεργάστηκλαν στην «Οδύσσεια του διαστήματος», το 1968. Σε αυτό γινόταν η πρόβλεψη για αυτό που τώρα γνωρίζουμε ως iPad. Στην ταινία, οι αστροναύτες χρησιμοποιούν τα Newspads τους.
Κινητά τηλέφωνα, ψηφιακή φωτογραφία
Πρόβλεψη: 1900
Πραγματικότητα: 1973
Σε μία στήλη στο Ladies Home Journal το 1900, με τίτλο «Τι θα γίνει τα επόμενα 100 χρόνια», ο πολιτικός μηχανικός Ρζον Ελφραθ Γουάτκινς έκανε αρκετές ακριβείς προβλέψεις, ανάμεσά τους τα κινητά τηλέφωνα και η ψηφιακή έγχρωμη φωτογραφία.
«Οι φωτογραφίες θα στέλνονται από οποιαδήποτε απόσταση. Αν θα γίνεται μία μάχη στην Κίνα, στιγμιότυπά της θα δημοσιεύονται στις εφημερίδες μία ώρα αργότερα. Οι φωτογραφίες θα αποτυπώνουν όλα τα χρώματα της φύσης», έγραφε. Επίσης, προέβλεψε ασύρματα τηλέφωνα.
Πιστωτικές κάρτες
Πρόβλεψη: 1888
Πραγματικότητα: 1950
Στο μυθιστόρημά του «Looking Backward», το 1888, ο Εντουαρντ Μπέλαμι προέβλεψε την κυκλοφορία των πιστωτικών καρτών ή της «καθολικής πίστωσης», όπως το ανέφερε. Στο βιβλίο, οι πολίτες μίας μελλοντικής ουτοπίας είχαν μία κάρτα που τους έδινε πρόσβαση σε πίστωση από μία κεντρική τράπεζα.
Το ναυάγιο του Τιτανικού
titanic_4
Πρόβλεψη: 1898
Πραγματικότητα: 1912
Ο συγγραφέας Μόργκαν Ρόμπερτσον το 1898 έγραψε το βιβλίο «Futility, Or the Wreck of the Titan». Σε αυτό, ένα υπερωκεάνιο με όνομα «Τιτάνας», που ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που είχε κατασκευαστεί ποτέ, έπεφτε σε παγόβουνο και βυθιζόταν.
Το βιβλίο γράφτηκε πριν σχεδιαστεί ο Τιτανικός, που είχε την ίδια τραγική μοίρα, 14 χρόνια αργότερα.
Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου
fire_10
Πρόβλεψη: 1555
Πραγματικότητα: 1666
Ο Νοστράδαμος είχε προβλέψει το γεγονός. «Αίμα θα ζητηθεί στο Λονδίνο, που θα καεί το έτος 66», έγραψε. Το 1666 η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου κατέστρεψε περίπου 70.000 σπίτια.
Ακόμη, ο Νοστράδαμος είχε γράψει: «Κτήνη με άγρια πείνα θα διασχίσουν τα ποτάμια. Το μεγαλύτερο μέρος της μάχης θα είναι κατά του Χίστερ». Αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη αναφορά στον Αδόλφο Χίτλερ.
Δολοφονία του Κένεντι
kenedy_2
Πρόβλεψη: 1960
Πραγματικότητα: 1963
Η Τζιν Ντίξον έγινε διάσημη γιατί προέβλεψε ότι ο Τζον Κένεντι θα δολοφονηθεί. Το Μάιο του 1956 έγραψε στο Parade Magazine ότι τις προεδρικές εκλογές του 1960 θα κερδίσει ένας δημοκρατικός, που θα δολοφονηθεί ή θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο Κένεντι κέρδισε τις εκλογές για τους Δημοκρατικούς και δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1963.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου