Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Πώς να επιλέξετε πολεμικές τέχνες για να προπονηθείτε





Πώς μπορώ να επιλέξω τη πολεμική τέχνη θα κάνω; Εάν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ποια τεχνική αυτοάμυνας θέλετε να μάθετε δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα κριτήρια για να κάνετε την καταλληλότερη επιλογή με τη βοήθεια των ειδικών.

Δύο ιδιοκτήτες σχολών πολεμικών τεχνών, οι κύριοι Ταξιάρχης Καραλής (δάσκαλος καράτε), Παναγιώτης Τσελέντης (δάσκαλος Μούι Τάι και ΜΜΑ) ανέλαβαν τον ρόλο του …ξεναγού και μίλησαν στο flowmagazine.gr για το πώς κάποιος μπορεί να επιλέξει την πολεμική τέχνη που του ταιριάζει.

Πρώτα βήματα

Αυτή  τη στιγμή στη χώρα μας, υπάρχουν σχολές διδασκαλίας ανατολικών πολεμικών τεχνών. Οι περισσότερες είναι εξειδικευμένες σ’ ένα συγκεκριμένο είδος. Καλό θα ήταν σε πρώτη φάση σύμφωνα με τον κ. Καραλή, να κοιτάξουμε τα συνοικιακά γυμναστήρια λόγω έλλειψης χρόνου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ψάξουμε τι ακριβώς διδάσκεται και να μάθουμε για αυτό, ώστε να διαπιστώσουμε αν μας αρέσει πραγματικά. «Το τελευταίο και σημαντικό είναι να κοιτάξουμε το χώρο και τον δάσκαλο για να δούμε αν μας ταιριάζει. Όλες οι πολεμικές τέχνες διέπονται από σεβασμό. Αν υπάρχει πειθαρχία σε μια σχολή, αυτό είναι θετικό στοιχείο» τονίζει χαρακτηριστικά στο flowmagazine.gr.

Πολλοί υποστηρίζουν πως πρέπει να δίνεται βάση στο αν ο εκπαιδευτής-προπονητής θα είναι αναγνωρισμένος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Για τον κ. Τσελέντη, δάσκαλο Μούι Τάι, κάτι τέτοιο δεν παίζει το σημαντικότερο ρόλο, καθώς όπως αναφέρει: «Μπορεί να έχει κάποιος δίπλωμα από τη σχολή προπονητών της Γενικής Γραμματείας όμως αυτό, να μη συνδυάζεται με τη γνώση. Δεν είναι δυνατόν με πέντε χρόνια στο άθλημα ο οποιοσδήποτε να γίνεται προπονητής.»

Κατηγοριοποίηση

Η μόνη κατηγοριοποίηση που μπορεί να γίνει κατά τον κ. Καραλή είναι ανά χώρα προέλευσης καθώς κατά τα άλλα, είναι στο χέρι κάθε ατόμου για να τελειοποιήσει τον χαρακτήρα του. Για τον κ. Τσελέντη όμως, όλα κρίνονται βάσει του πόσο λειτουργούν όσα κάνεις στην προπόνηση. Εξαρτάται άμεσα από το πώς θέλει ο αθλούμενος να προπονηθεί. «Κατά τη γνώμη μου το Μούι Τάι και το ΜΜΑ είναι οι πιο πλήρεις και ρεαλιστικές τέχνες σε περίπτωση μάχης. Στις 100 τεχνικές για παράδειγμα λειτουργούν οι 90» λέει στο flowmagazine.gr.

Ποιοι να ασχοληθούν;

Οι πολεμικές τέχνες δεν έχουν κάποιο όριο ηλικίας. Ο κ. Καραλής προτρέπει χαρακτηριστικά να ασχοληθούν άπαντες με αυτό καθώς όλες οδηγούν «στον ίδιο δρόμο».
Συνδυάζεται δηλαδή, η άσκηση και η φυσική κατάσταση με την απόκτηση της αίσθησης σιγουριάς και αυτοπεποίθησης. Για τον κ. Τσελέντη από οκτώ χρονών και πάνω μπορούν όλοι να συμμετέχουν. Εξαρτάται βέβαια στη θέληση και στο πόσο μπορεί ο καθένας να μείνει στο πρόγραμμά του. «Πολλά παιδιά ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες καθώς βαριούνται στο γυμναστήριο και ταυτόχρονα μαθαίνουν και κάτι. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να ασχοληθεί κανείς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξετε την πολεμική τέχνη που σας ταιριάζει; Για αυτοάμυνα αλλά και για εκγύμναση, οι πολεμικές τέχνες θεωρούνται η ιδανική λύση για μικρούς και μεγάλους. Η πληθώρα τόσο των σχολών όσο και των πολεμικών τεχνών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο άτομο που θέλει να ασχοληθεί. Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει αρχικά να γνωρίσουμε τις πολεμικές τέχνες.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μερικές από τις δημοφιλέστερες πολεμικές τέχνες καθώς και στοιχεία που απαιτούνται για όσους θέλουν να τις εξασκήσουν:

Καράτε

Πρόκειται για Ιαπωνική πολεμική τέχνη και σημαίνει «άδειο χέρι». Περιλαμβάνει χτυπήματα με χέρια και πόδια και απαιτεί αντοχή,  ταχύτητα και ευλυγισία του ασκούμενου. Σημαντικό είναι  πως χωρίζεται στις υποκατηγορίες: Shotokan, Gōjū-Ryū, Wado-Ryu, Shito-Ryu και Uechi-Ryu και Shidokan. Με την συγκεκριμένη πολεμική τέχνη μπορείτε να κάψετε πολλές θερμίδες. Προτιμάται για τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης καθώς και για έντονη εκγύμναση.

Τάε κβον ντο

Η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη προέρχεται από την Κορέα. Είναι από τις πιο διαδεδομένες και από το 2000 είναι Ολυμπιακό άθλημα. Η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη επικεντρώνεται στα χτυπήματα με τα πόδια. Στο αγωνιστικό Ταε Κβον Ντο, οι αθλητές ανάλογα με τα χτυπήματα που κάνουν και το πού χτυπάνε παίρνουν πόντους. Συγκεκριμένα είναι ένας πόντος για το θώρακα και τρεις για το κεφάλι. Ταιριάζει καλύτερα σε ευέλικτα άτομα με μακριά άκρα. Προτιμούνται κυρίως οι υψηλόσωμοι αθλητές για να ασχοληθούν επαγγελματικά. Το συγκεκριμένο άθλημα βοηθά επίσης στην καύση λίπους στα πόδια καθώς είναι αυτά που γυμνάζονται κυρίως.

Κραβ Μαγκά

Η σημασία των λέξεων στα Εβραϊκά είναι «μάχη επαφής». Επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αυτοάμυνα και περιλαμβάνει εξελιγμένες μεθόδους και τακτικές μάχης. Περιλαμβάνει πολλές λαβές και επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση του αντιπάλου. Είναι μια απαιτητική όσον αφορά τη σωματική δύναμη πολεμική τέχνη και ως αποτέλεσμα θα αποκτήσετε σταδιακά περισσότερη μυϊκή μάζα.

Τζούντο

Είναι παλιά ιαπωνική πολεμική τέχνη, και μία μορφή σύγχρονης πάλης. Το αγώνισμα αυτό πραγματοποιείται κυρίως με λαβές και απαιτεί υψηλή τεχνική κατάρτιση για να ανταπεξέλθει κανείς. Για το τζούντο προτιμούνται τα πιο κοντά και δυνατά άτομα. Από τη στιγμή που επικεντρώνεται το άθλημα στην αποφυγή πτώσης χρειάζεται κάποιον με ισορροπία. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αποκλείονται τα ψηλά και αδύνατα άτομα.

Κουνγκ Φου

Είναι ένας αριθμός μορφών μάχης που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα των αιώνων στην Κίνα. Αναπτύχθηκε από τους μοναχούς Σαολίν και έχει υψηλές απαιτήσεις σε σχέση με την αντοχή, την ταχύτητα και την κινητικότητα.

Μούι Τάι

Πρόκειται για την Ταϊλανδική πυγμαχία. Ο αθλητής χρησιμοποιεί γόνατα, γροθιές και αγκώνες για τα λακτίσματά του. Γνωρίζοντας αυτή την πολεμική τέχνη κανείς, είναι ικανός να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολους αντιπάλους. Τα άτομα με μεγάλα άκρα ενδείκνυνται για το άθλημα αυτό. Επίσης χρειάζονται ώρες προπόνησης για ενδυνάμωση καλαμιών που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο εκτός της τεχνικής.

Αϊκίντο

Πρόκειται για ένα άθλημα καθαρά αυτοάμυνας. Όλη η τεχνική βασίζεται στην εκμετάλλευση της κίνησης του επιτιθέμενου. Οι τεχνικές βασίζονται σε ανατροπές και λαβές. Το Αϊκίντο χρειάζεται ελάχιστη φυσική δύναμη καθώς όλα είναι θέμα τεχνικής. Απαιτείται μερικώς η καλή φυσική κατάσταση ενώ βοηθά στη διατήρηση σωστής στάσης σώματος και τη βελτίωση της ευελιξίας.

Ζίου Ζίτσου

Ο στόχος της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης είναι να αφοπλίσεις τον επιτιθέμενο. Υπάρχει το ιαπωνικό και βραζιλιάνικο. Πρόκειται για μια ακόμα τέχνη που περιλαμβάνει ανατροπές και δυνατές λαβές. Το συγκεκριμένο είδος απαιτεί να είσαι μικρόσωμος έτσι ώστε να μπορείς να αποφεύγεις εύκολα τους αντιπάλους. Επίσης προτιμούνται τα αδύνατα και ευέλικτα άτομα καθώς την περισσότερη ώρα βρίσκεσαι στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου