Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Κι όμως ο Δαβίδ ήταν ο ισχυρός, όχι ο Γολιάθ


Φαίνεται πως εδώ και αιώνες αναπαράγουμε την λάθος εκδοχή της ιστορίας, καθώς παραλείπουμε κρίσιμα γεγονότα.

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι ο Γολιάθ ήταν ένας γίγαντας πολεμιστής που πολέμησε ενάντια στον μικρόσωμο βοσκό Δαβίδ, ο οποίος κατάφερε να τον νικήσει χτυπώντας τον με μία σφεντόνα. Ο ιστορικός Μάλκομ Γκλάντγουελ όμως, σε βιβλίο του, υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα το θύμα και ο αδύναμος της ιστορίας ήταν ο Γολιάθ και όχι ο Δαβίδ.

Το πρώτο λάθος στην ιστορία σύμφωνα με τον ιστορικό, είναι η παρανόηση ότι ο Δαβίδ ήταν ένα αβοήθητο αγόρι με σφεντόνα. «Θεωρούμε τον Δαβίδ αδύναμο, γιατί είναι ένα μικρό παιδί, ενώ ο Γολιάθ είναι ένας μεγάλος, ισχυρός γίγαντας. Θεωρούμε επίσης ότι μειονεκτεί, γιατί ο Γολιάθ είναι ένας έμπειρος πολεμιστής, και ο Δαβίδ ένας απλός βοσκός. Κυρίως όμως, τον θεωρούμε αδύναμο γιατί ο Γολιάθ είναι εξοπλισμένος με ισχυρά όπλα, πανοπλία και ξίφος, ενώ ο Δαβίδ το μόνο που έχει είναι η σφεντόνα του», τονίζει ο Μάλκομ.
Σε εκείνα τα χρόνια, υπήρχαν τρεις τύποι πολεμιστών: Εκείνοι με τα άλογα, που αποτελούσαν το ιππικό, οι σκοπευτές που πολεμούσαν με σφεντόνες και τόξα(όπως ο Δαβίδ) και οι πεζοί στρατιώτες, οι οποίοι έφεραν βαριά πανοπλία με αρκετά όπλα και ήταν καλοί στις μάχες σώμα με σώμα ή με σπαθιά (όπως ο Γολιάθ). Ο ιστορικός τονίζει πως αν συνυπολογίσουμε αυτό το στοιχείο και το γεγονός ότι πολέμησαν από απόσταση, τότε η επιλογή του όπλου του Δαβίδ ήταν πολύ έξυπνη και σίγουρα θα πλεονεκτούσε απέναντι στον γίγαντα. Άλλωστε, αν ο Δαβίδ δεν πλησίαζε καν τον γίγαντα, τότε θα είχε το πάνω χέρι.

Όπως αναφέρει «Η προσδοκία του Γολιάθ όταν προκαλούσε τους Ισραηλίτες σε μονομαχία είναι ότι θα αγωνιζόταν με άλλον πεζό στρατιώτη σε μάχη σώμα με σώμα. Όταν ο Δαβίδ προθυμοποιήθηκε, ο Σαούλ προσπάθησε να του δώσει την πανοπλία του, θεωρώντας ότι θα πολεμήσουν σώμα με σώμα. Ωστόσο, ο Δαβίδ δεν την έβαλε, μιας και δεν είχε τέτοιο σκοπό. Σαν βοσκός, είχε περάσει ολόκληρη τη ζωή του, χρησιμοποιώντας τη σφεντόνα για να υπερασπιστεί το κοπάδι του ενάντια στα λιοντάρια και τους λύκους. Εκεί βρίσκεται η δύναμή του. Έτσι, με εμπειρία στη χρήση της σφεντόνας ως καταστροφικό όπλο, σκοτώνει τον γίγαντα. Ο Γολιάθ ήταν ουσιαστικά ένας πολύ εύκολος στόχος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου