Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Έριχναν οι Σπαρτιάτες βρέφη στον Καιάδα;


Η ονομασία «Καιάδας» αναφερόταν στην αρχαιότητα σε ένα μεγάλο γκρεμό κοντά στην αρχαία Σπάρτη.

Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί έριχναν οι Σπαρτιάτες τους καταδικασμένους σε θάνατο κακούργους, τους αιχμαλώτους πολέμου αλλά και τα ασθενικά βρέφη. Ωστόσο, παρόλο που και στα σχολεία διδάσκεται το αντίθετο, δεν έχει αποδειχθεί ότι οι Λακεδαιμόνιοι έριχναν όντως στον Καιάδα βρέφη, που θεωρούσαν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια της ευγονικής φυλής τους.

Μέχρι και σήμερα, οι ερευνητικές προσπάθειες στο σημείο γνωστό ως «Καιάδας», δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει την παρουσία οστών βρεφών ή μικρών παιδιών. Έχει εντοπιστεί όμως μεγάλος αριθμός σκελετικών ευρημάτων, τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε άνδρες βιολογικής ηλικίας 18-35 ετών, κάτι που σημαίνει πως η τιμωρία του Καιάδα δεν συμπεριέλαβε βρέφη και παιδιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας Κύριο Θέμελη, ο Καιάδας πρέπει να χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες, κυρίως, στη διάρκεια των μεσσηνιακών πολέμων (8ος-5ος αι. π.Χ.) για τον «καταποντισμό» των εχθρών τους ή και κοινών καταδίκων. Ο καθηγητής Κύριος Πίτσιος (μέλος της ερευνητικής ομάδας), τονίζει ότι τα ευρήματα καταρρίπτουν το μύθο. Αναφέρει ότι είναι λίγες και πολύ γενικές οι αναφορές, από την αρχαιότητα στη συγκεκριμένη διαδικασία και ότι ο μύθος δημιουργήθηκε τα νεότερα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου