Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Αυτοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τι θα δούμε στα όνειρα μας

Όταν κοιμόμαστε, τα εξωτερικά ερεθίσματα γίνονται κομμάτι των ονείρων μας.

Ο εγκέφαλός μας έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει τις «παρεμβολές» στα όνειρα προκειμένου να παραμείνει στην κατάσταση του ύπνου.

 Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τν εξέλιξη ενός ονείρου.

 Ποιοι είναι όμως αυτοί; 

 1. Ήχοι

 Σας έχει τύχει ποτέ να ονειρευτείτε ότι χτυπά το ξυπνητήρι; Μπορεί στο όνειρο ο ήχος να προέρχεται από ένα συναγερμό, όμως αυτό δείχνει πως οι ήχοι που ακούμε στην πραγματικότητα μπορεί να ενσωματωθούν σε ένα όνειρο και να επηρεάσουν την ιστορία που εξελίσσεται τν ώρα που κοιμόμαστε.

 2. Μυρωδιές

 Στο πλαίσιο μελέτης, Γερμανοί ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των εξωτερικών οσμών στα όνειρα. Επέλεξαν είτε μια «θετική» μυρωδιά (τριαντάφυλλα) είτε μια «αρνητική» μυρωδιά (χαλασμένα αυγά) την ώρα που οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στο στάδιο REM, στο οποίο εμφανίζονται τα όνειρα. Τα τριαντάφυλλα επηρέασαν θετικά τα όνειρα των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ τα αυγά όχι.

 Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αν μυρίσουμε λουλούδια ή άρωμα όταν είμαστε ξύπνιοι, αυτό πιθανότατα θα μας προκαλέσει θετικά συναισθήματα. Έτσι, και το όνειρο που θα δούμε την ώρα που κοιμόμαστε ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Υπάρχει παράλληλα κ βιολογική εξήγηση αυτού του φαινομένου, καθώς το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όσφρηση ελέγχει επίσης και το συναίσθημα.

 3. Στάση σώματος 

 Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα έδειξε ότι τα άτομα που κοιμούνται μπρούμυτα βλέπουν συχνότερα ερωτικά όνειρα ή όνειρα στα οποία κάποιος τους καταδιώκει. Η εξήγηση είναι ότι όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα τα γεννητικά όργανα έρχονται σε επαφή με το κρεβάτι και επομένως υπάρχει επακόλουθη διέγερση. Παράλληλα, εμποδίζεται η αναπνοή. Άλλο ένα παράδοξο εύρημα είναι ότι θυμόμαστε καλύτερα τα όνειρα που είδαμε όταν παραμένουμε στην ίδια θέση αφού ξυπνήσουμε.

 4. Ψυχολογική κατάσταση 

 Όπως είναι φυσικό, η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει τα όνειρά μας. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, φαίνεται πως έχει αντίκτυπο στα χρώματα που βλέπουμε στα όνειρά μας. Τα όνειρα σε άσπρο και μαύρο ή αποχρώσεις του γκρι μπορεί να αποτελούν ένδειξη κατάθλιψης. Εκτός από τα χρώματα, η ψυχολογία μας επηρεάζει και τα καιρικά φαινόμενα στα όνειρά μας. Το άγχος φέρνει ανεμοστρόβιλους, ενώ η ψυχική ηρεμία φέρνει ηλιόλουστες μέρες.

 5. Στερήσεις 

 Όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα, πολλές φορές βλέπουμε στον ύπνο μας λαχταριστά φαγητά και γλυκά. Όταν απέχουμε από κάτι -είτε είναι φαγητό είτε το τσιγάρο ή οτιδήποτε άλλο- τότε σίγουρα θα το δούμε στον ύπνο μας. Τα άτομα που κόβουν το τσιγάρο μπορεί να βλέπουν στον ύπνο τους ότι καπνίζουν ακόμη και 30 χρόνια μετά.

 6. Φάρμακα και βιταμίνες

 Τα φάρμακα που παίρνουμε επηρεάζουν τα όνειρά μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, καθώς επεμβαίνουν στο στάδιο REM του ύπνου. Τα επιθέματα νικοτίνης, για παράδειγμα, συχνά οδηγούν σε έντονα και αληθοφανή όνειρα. Ακόμη, τα φάρμακα επηρεάζουν την ικανότητά μας να θυμόμαστε τα όνειρα που έχουμε δει.

 diaforetiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου