Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η κατάκτηση της σελήνης ο νέος στόχος της Ρωσίας!


Σύμφωνα με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ρωσία έχει τοποθετήσει σε πρώτη προτεραιότητα την κατάκτηση της Σελήνης, με τη δημιουργία μίας μόνιμης σεληνιακής βάσης.
Τη σχετική αναφορά, σύμφωνα με το Voice of Russia, έκανε ο ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για θέματα αμυντικής βιομηχανίας, Dmitry Rogozin, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta.
Ο ρωσικός σχεδιασμός για την «κατάκτηση» της Σελήνης προβλέπει τρία βήματα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το πρώτο βήμα θα είναι το 2016 και θα αφορά την εκτόξευση και προσσελήνωση επανδρωμένου σκάφους στον νότιο πόλο της Σελήνης. Θα ακολουθήσει μία ακόμα αποστολή το 2018, κατά την οποία θα τεθεί ένα διαστημικό όχημα σε σεληνιακή τροχιά, ώστε να ελεγχθεί η επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.
Στο τρίτο βήμα, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2019, προβλέπεται η επανδρωμένη αποστολή και προσσελήνωση ενός σκάφους που θα ξεκινήσει τις έρευνες για την ανεύρεση παγωμένου νερού.
Παράλληλα, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος, ευρύτερα γνωστή ως Roscosmos, γνωστοποίησε την έναρξη ενός προγράμματος που θα αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή διαστημικών σκαφών, κατάλληλων για αποστολές στη Σελήνη. Επίσης, από το πρόγραμμα θα προκύψουν και νέοι πύραυλοι-φορείς, με ικανότητα μεταφοράς φορτίου 80 τόνων, που θα μπορούν να μεταφέρουν τα νέα σκάφη.
Έτος ορόσημο για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα φέρεται να είναι το 2040, έτος στο οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία σεληνιακής βάσης, από την οποία θα εκπορεύονται αποστολές μακράς διάρκειας. «Αυτή η διαδικασία έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος», δήλωσε ο Rogozin, για να συμπληρώσει «πηγαίνουμε στη Σελήνη για να μείνουμε για πάντα».
Σύμφωνα με τον Rogozin, η Σελήνη αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πηγή απόκτησης νερού, ορυκτών και άλλων «εφοδίων» για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Παράλληλα, θεωρεί ότι αποτελεί και μια ιδανική πλατφόρμα για δοκιμές νέων διαστημικών τεχνολογιών.
Επίσης, ο ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της Ρωσίας να αναζητήσει φυσικούς πόρους, στο σύνολο του ηλιακού μας συστήματος. «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να ονειρευτούμε, να ανεβάσουμε τις προσδοκίες όσο υψηλότερα γίνεται για τη μελλοντική μας εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η NASA πραγματοποίησε την τελευταία της επανδρωμένη πτήση στο φεγγάρι το 1972. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει προς το παρόν την «επαφή» με αστεροειδείς, ενώ ήδη σχεδιάζεται μία επανδρωμένη αποστολή με προορισμό τον Άρη.
Η αποστολή στον Άρη έχει προκαλέσει και μία διαρκή πολιτική συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διάθεση υπέρογκων κονδυλίων για μια τέτοια φιλόδοξη ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου