Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Τα κατοικίδια στον ρόλο του… παιδαγωγού!

diaforetiko.gr : ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ 600x398 Τα κατοικίδια στον ρόλο του… παιδαγωγού!
Έχετε ήδη πολλά στο κεφάλι σας και ένα παιδί να φροντίσετε. Νιώθετε ότι θα «πνιγείτε» αν αναλάβετε και άλλη μια ευθύνη, αυτή ενός ζώου.
Ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται τη στιγμή μάλιστα που έρευνες ψυχολόγων υποστηρίζουν ότι η ανατροφή των παιδιών με κατοικίδια συμβάλλει αποφασιστικά στην υγιή κοινωνικοποίησή τους και στην ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων και αξιών.
Παρακάτω ακολουθούν συνοπτικά τα μαθήματα εκείνα που «παραδίδουν» τα κατοικίδια ζώα στο αγγελούδι σας με αριστοτεχνικό τρόπο θέτοντας ως σκοπό την εκμάθηση υψηλών αξιών χρήσιμων για να αντιμετωπίσει μελλοντικά τη ζωή.
Τα μαθήματα ξεκινούν… Διδακτικοί σκοποί των μαθημάτων
Πρώτο μάθημα: Αγάπη
Φιλίααγάπη και πίστη είναι οι αρετές που μαθαίνουν τα παιδιά σας μέσα από τη συνύπαρξη με ένα ζωάκι. Πράγματι, τα κατοικίδια μπορούν να διδάξουν την έννοια της ανιδιοτελούς αγάπης. Έτσι, τα παιδιά σας εκτός των άλλων θα μάθουν να αγαπούν χωρίς να περιμένουν κάτι από τον άλλο.
Μάθημα δεύτερο: Υπευθυνότητα
Ένα κατοικίδιο ζώο έχει αρκετές ευθύνες. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα μέσα στο σπίτι μαθαίνουν από νωρίς να είναι υπεύθυνα. Μάλιστα, ο εγωκεντρισμός τους, ειδικά αν είναι μοναχοπαίδια, μειώνεται γιατί η φροντίδα ενός ζώου διδάσκει την αξία του να δίνεις. Ως εκ τούτου, ένα παιδί που έχει μάθει από μικρό να φροντίζει ένα ζωάκι, μαθαίνει να συμπεριφέρεται ανάλογα μεγαλώνοντας και στους αδύναμους ανθρώπους.
Μάθημα τρίτο: Βία και σεβασμός
Πολλοί ψυχολόγοι συνδέουν τη βία προς τα ζώα με αυτή προς τους ανθρώπους. Μέσα από την επαφή με τα ζώα το παιδί σας αποκτά μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση καισεβασμό προς του συνανθρώπους του.
Γνωρίζατε ότι…
Παιδιά που κακοποιούν ζωάκια έχουν υπάρξει μάρτυρες οικογενειακής βίας ή μπορεί και τα ίδια να έχουν πέσει θύματα αυτής.
Μάθημα τέταρτο: Κοινωνικοποίηση
Τα ζώα αποτελούν τον ιδανικό «σύμμαχο» και σύντροφο ενάντια στη μοναξιά.Κοινωνικοποιούν το παιδί με αποτέλεσμα να έρχονται εύκολα και γρήγορα κοντά με άλλους ανθρώπους και να αναπτύσσουν πολύ γρήγορα φιλίες.
Συμβουλές
  • Ποτέ μην τιμωρείτε το κατοικίδιο με σκοπό να μάθει το παιδί σας την έννοια της υπευθυνότητας.
  • Με το να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζωάκι, μαθαίνετε στο παιδί σας την έννοια της φιλοζωίας.
  • Η ανάθεση των ευθυνών που φέρει ένα κατοικίδιο δεν ενδείκνυται σε παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο της προσχολικής ηλικίας.
  • Αποτελέστε πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα δείχνοντας αγάπη στο νέο σας «συγκάτοικο». Έτσι, και το παιδί σας θα μάθει πως πρέπει να φέρεται και να φροντίζει το ζωάκι.
  • Eάν θέλετε να διαλέξετε ένα σκυλάκι για το παιδί σας, προτιμήστε τις εξήςράτσες: labrador retrievers, golden retrievers και τα cocker spaniels.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου