Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Αντιβιοτικά νέας γενιάς βγάζουν… νοκ-άουτ τους ιούς

21/09/13 - 20:41
Ερχονται αντιβιοτικά νέας γενιάς απέναντι στα οποία θα καταθέτουν τα όπλα ακόμη και οι σούπερ ιοί. Την κίνηση-ματ έκαναν βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο ταχυ-εξέτασης των υποψήφιων φαρμάκων πάνω σε κύτταρα βακτηριδίων. Η επιστημονική κοινότητα καλωσορίζει τη νέα μέθοδο, καθώς οι πανίσχυροι ιοί εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να απειλούν καθημερινά χιλιάδες ζωές.
«Ορισμένα βακτήρια αντιστέκονται σε όλες τις γνωστές κατηγορίες αντιβιοτικών κι επομένως όταν προκαλούν μια λοίμωξη, είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες αντιβιοτικές ουσίες» δήλωσε ο Τζόζεφ Πολιάνο, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που ηγήθηκε της σχετικής έρευνας.
Με τη νέα μέθοδο οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ένα είδος «αυτοψίας» των νέων δραστικών ουσιών πάνω σε βακτηριακά κύτταρα, καθώς πριν από την εμπορευματοποίησή τους είναι σημαντικό να έχουν εξακριβώσει τον μηχανισμό δράσης τους. «Είναι εύκολο να εντοπίσουμε χιλιάδες μόρια ικανά να σκοτώνουν βακτήρια. Το δύσκολο είναι να επιλέξουμε τα νικητήρια, τους καλύτερους, δηλαδή, υποψηφίους για την ανάπτυξη φαρμάκων. Ενα σημαντικό κριτήριο γι' αυτή την επιλογή είναι η γνώση της ακριβής δράσης της κάθε ουσίας, όμως αυτό είναι κάτι που απαιτεί πολύμηνες έρευνες» δήλωσε ο καθηγητής Πολιάνο που δημοσίευσε τα ευρήματα της μελέτης στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Οπως εξήγησαν οι Αμερικανοί βιολόγοι, η μέθοδος που ανέπτυξαν τους επιτρέπει να αντλούν αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες μέσα σε μόλις δύο ώρες και επομένως να κάνουν ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» των νέων μορίων. «Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος που θα μας επιτρέπει να εντοπίζουμε γρήγορα νέα μόρια που θα έχουν τη δυναμική να περάσουν στην κλινική φάση των ερευνών για τη θεραπεία παθογόνων οργανισμών, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά» επισήμανε ο καθηγητής Πολιάνο, τονίζοντας ότι η μέθοδος αναπτύχθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αρκούν μόλις μερικά νανογραμμάρια του κάθε υποψήφιου φαρμάκου για την εξέταση και επομένως να γίνεται εξοικονόμηση σε πολύτιμα μόρια που συχνά αναπτύσσονται σε πολύ μικρές ποσότητες.
ΠΗΓΗ espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου