Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Υποβρύχια σπηλιά με κρανία των Μάγια ανακαλύφθηκε στο Μεξικό

Υποβρύχια σπηλιά με κρανία των Μάγια ανακαλύφθηκε στο Μεξικό [Εικόνες]

Ένας μοναδικός αρχαιολογικός θησαυρός εντοπίστηκε στο υποθαλάσσιο σπήλαιο Cenote Sac Uayum στο Μεξικό.
Στα πλαίσια του προγράμματος Mayapán Taboo Cenote Project εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν στο σπήλαιο περισσότεροι από 20 σκελετοί και έργα τέχνης από την εποχή των Μάγιας.
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ερευνών Waitt και του National Geographic Society , το Mayapán Taboo Cenote Project ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση της εξερεύνησης του σπηλαίου Cenote Sac Uayu το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που άλλοτε ήταν η Μαϊγιαπάν , πρωτεύουσα του πολιτισμού των Μάγια ( 1100 – 1450 πΧ) .
Οι επικεφαλής της έρευνας Γιουνις Γιους και Κάρλος Περάσα Λοπέ με τη βοήθεια του δύτη Ραιτ Κουτ και του δύτη/ αρχαιολόγου Λισεθ Πεδρόζα Φουέντες εξερεύνησαν και κατέγραψαν τα διάφορα κεραμικά και τα ανθρώπινα κόκαλα από τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια.
Όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι, βρέθηκαν 15 ανθρώπινα κρανία και ένα μεγάλο αριθμό άλλων οστών , τα οποία πιστοποιούν την χρήση του μέρους ως τόπος ταφής, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι κρύβονται πολύ περισσότερα οστά κάτω από τη λάσπη του βυθού.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι εκεί θάβονταν άτομα και των δύο φύλων και με ένα εύρος ηλικιών από νεαρούς ενήλικες και πάνω. Τα κεραμικά θραύσματα από βάζα νερού και πιάτα δείχνουν ένα μείγμα από την Προκλασσική και Μετακλασσική περίοδο του πολιτισμού των Μάγια.
Οι επιστήμονες, κατάφεραν να ανασύρουν ένα μικρό δείγμα των οστών ( δύο μηριαία οστά , μια κάτω γνάθο και μία κνήμη ) που θα χρησιμοποιηθούν για ραδιοχρονολογήσεις που θα διευκρινίσουν τη χρονολογία ταφής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου